Ha esik, nyisd ki az ajtódat!

Szólnak a harangok reggel óta, az ünnep beköszöntött! Ugyanakkor feltámadt a szél, és esőt is jósolnak. Lássuk, mire kell figyelni idén az ünnepek kapcsán.

Valójában az, hogy lehűlt az idő, kellemesebbé is teszi az ünneplést. Amíg nincs borzasztó nagy szél, vagy nem esik az eső, jobban esik a séta, kényelmesebb végig látogatni a rendezvényhelyszíneket, mint tűző napon.

Mint arról tavaly is írtunk a Bel-Budai Hírekben, az itt lakóknak is figyelni kell a parkolás rendjére, hiszen ilyenkor több a rendőr, és nem az ismert közterület-felügyelők járják az utcákat, hanem messziről érkezettek, akik talán nincsenek tisztában az itt lakók parkolási nehézségeivel.

Részletes információkat a közlekedési változásokról, a lezárt útszakaszokról és az ajánlott megközelítési módokról a BKK honlapján olvashatsz.

Az ünnepi programokat pedig ide kattintva találod meg. Érdekes, hogy az idén kevesebb koncert lesz, a sok kicsi helyett ezúttal a nagy Ákos koncert fog gondoskodni a szórakoztatásról.

 

Ami viszont mindennél fontosabb: jelen pillanatban senki nem tudja, milyen időjárás lesz délután, vagy este a környéken. Előfordulhat, hogy a nagy szél, vagy lehetséges vihar miatt lemondják a nagy rendezvényeket. Ezért kérlek, figyelj oda a következőkre, mielőtt elindulsz:

  • Nézd át a közlekedési útvonalakat, tervezd meg, merre tudsz gyorsan hazaérni, ha elered az eső.
  • Vigyél magaddal kapucnis esőkabátot. Ne esernyőt, ha valóban szél is lenne, azt kifordítja, kicsavarja a szél a kezedből.
  • Kövesd figyelemmel a rádiót, híradásokat, közmédiát, hátha lemondják a rendezvényt, és hiába indulsz el.
  • A figyelmeztetéseket az OMSZ honlapján teszik közzé, érdemes erre is ránézned. Illetve hasznos lehet még a radarkép is, amire rápislantva egy kicsit ki lehet következtetni a felhők mozgását.

 Amire azonban fokozottan figyelj: ha a helyszín közelében laksz, és azt tapasztalod, hogy elered az eső, segíts a többieknek! Nyisd ki a házad kapuját, inkább vészeljék át az emberek a lépcsőházban a zivatart, mint egy rozoga fa alatt, ami akár ki is dőlhet. Figyelj oda másokra, nehogy gyerekek, családok kerüljenek bajba egy futó zivatar miatt!

De addig is, amíg szép az idő, irány az utca, kóstold meg az ünnepi kenyeret és az ország tortáját! Békés, szép ünnepet!