Tudtad? Ma van a Nándorferhérvári diadal évfordulója!

Hunyadi János szobra, koszorúzás a Nándorfehérvári diadal emlékére

Hirtelen elült az autózaj az utcán, majd a csöndet csinnadratta és kardcsörgés váltotta fel. A fejemhez kaptam: “Hiszen ma van a Nándorfehérvári diadal évfordulója!”

Éppen ma 557 éve, hogy visszaverte II. Mehmed török szultán támadását Nándorfehérváron Hunyadi János és Kapisztrán János serege. Erre emlékezünk minden nap, amikor délben megszólal a harangszó. Itt, Budán a Mátyás-templom különlegesen szép hangja tölti be a teret.

A Hunyadi János úton csodaszép látvány fogadott: katonazenekar vezette a felvonulást, hagyományőrző katonák folytatták a sort, és végül egy csapat fiatal, fehér inges gyerek zárta a menetet.

A Szalag utca sarkán az Egri Históriás Hagyományőrző csoport nagyszerű bemutatót tartott a kor hadviseléséből. A mai kánikulában kétségkívül átérezhettük, milyen nehéz lehetett abban a korban, a nehéz ruhákban, páncélokban heteken át kitartani az ostromlott várban. Megcsodálhattuk, milyen cselekre képes egy szablya, és hogy mekkorát durrant egy puska annak idején.

A Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Központi Zenekara vezette tovább a menetet Hunyadi János szobrához, ahol Nagy Gábor Tamás polgármester mondott beszédet. Ő az ezévi árvízhez hasonlította a török hadak közeledését, s annyi igazság van is ebben, hogy mindkettő feltartóztathatatlan és elemi erejű volt, ugyanakkor mindkettőről már előzetesen érkeztek a hírek, készültek az útjába eső lakosok, országok, azok vezetői.

Nándorfehérvári diadal, Nagy Gábor Tamás polgármester beszédet mond
Nagy Gábor Tamás polgármester emlékezett meg az évfordulóról

Számomra az is különösen tanulságos, hogy a végső győzelemhez egy zseniális ötlet vezetett. Kapisztrán János néhány embere ugyanis – nem engedelmeskedve Hunyadi parancsának – oldalról nyilazta a török sereget. Amikor Kapisztrán csónakba szállt, hogy a Száváról szóljon a csapathoz, és így parancsolja vissza őket, az addigra fanatizált keresztesek csak egyet láttak: vezetőjük is átkel a Dunán! S így megindultak, kitörtek a törökök ellen. II. Mehmed akár el is pusztította volna őket, és az egész csata tragédiába torkollott volna. Ám ekkor Hunyadi János észrevette, hogy a szultán végzetes hibát követett el: a lovasságát elvonta a keresztes had ellen, így védelem nélkül hagyta a török tüzérséget. Hunyadi János pedig kihasználta az adódó lehetőséget, egy rohammal elfoglalta a török ágyúkat, s azokkal szétlőtte az ellenséges hadsereget. Ez az, ami a mai korban is olyan figyelemre méltó tulajdonság: kitartás, helyzetfelismerés, és kreatív probléma-megoldás. No és persze: nem habozni, ha alkalom adódik.

A beszéd után természetesen megkoszorúzták a szobrot, majd a Hadtörténeti Múzeumhoz vonult tovább a menet.

Hunyadi János szobra, koszorúzás a Nándorfehérvári diadal emlékére
Hunyadi János szobra, koszorú elhelyezése

Szóba elegyedtem a gyerekekkel, akik kísérték a katonákat. Ők a Hunyadi-járaton, hajóval érkeztek az ország minden részéből. Közülük jópáran az Erzsébet-tábor keretében Belgrádban – az egykori Nándorfehérváron – tanulmányi kiránduláson vettek részt. Kicsit melegük volt, de azért élvezték a helyzetet, nagyon kedvesek voltak. És klassz fehér ingük volt!

Délután még folytatódnak a programok, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum udvarán különleges múzeumpedagógiai foglalkozások lesznek, az Anjou sétányon pedig rendhagyó történelem órán vehetnek részt a gyerekek. Irány tehát a Vár, még nem késő!

Még több videó a megemlékezésről a Bel-Budai Hírek Youtube csatornáján!