Bomba miatt kitelepítik a fél Vízivárost

Bombát találtak a Pala utcában, így el kell hagyni az épületeket Víziváros  déli részén a mai napon.

A II. világháborús légibombát 2013. július 16.-án találták a Pala utca 8. számú ház kertjében. Az épületet tavaly kezdték felújítani, és szépen haladtak a munkálatok, a tető cseréje, a pince felújítása, a garázs kialakítása és a földszinti részek rendbe tétele már megtörtént. A műemlékház önkormányzati felújítása az utolsó szakaszba érkezett, a kertrendezés folyt, amikor a munkások megtalálták az 50 kilós bombát.

A helyszínt éjszakára a rendőrség biztosította, de mivel nem lehet megállapítani, hogy a bombán van-e gyújtószerkezet, ezért a helyszínen kell hatástalanítani. Ez azt jelenti, hogy jelenleg a Clark Ádám tér – Bem rakpart – Corvin tér – Budai vár fala által határolt teljes területet ki kell üríteni. A kiürítés érint 80 lakóházat, mintegy 1500-1600 embert, egy irodaházat, két hotelt, a Bem6 művelődési házat és a Francia Intézetet.

Kérdésünkre a rendőrök azt a tájékoztatást adták, hogy a kitelepítés során az önkormányzat emberei, a katasztrófavédelem és a rendőrség együttesen végigjárja az érintett házakat, ellenőrzik, hogy valóban kiürültek-e az épületek. Így a reggel 8 órakor megkezdett tájékoztatás és felmérés lehamarabb 12 órakor végződik, ez után láthatnak neki a bomba helyszíni hatástalanításának.

Ez azt jelenti, hogy a lakók várhatóan késő délután, este fele térhetnek vissza otthonaikba, de mindenki figyelje a hiradásokat.

Azoknak, akik máshol nem kapnak helyet, az Önkormányzat a Petőfi Sándor gimnáziumot jelölte ki ideiglenes tartózkodási helyként.

Várhatóan a közlekedést is lezárják majd az érintett területen, és sor kerülhet a 86-os busz, a 19-es és 41-es buszok korlátozására is.

(Források: Bel-Budai Hírek, Budapest I. kerület Önkormányzat falragaszai, MTI)