UV-B sugárzás – regisztrálj, hogy vigyázhassanak rád!

Idén is elindította az UV-B sugárzásra figyelmeztető ingyenes SMS szolgáltatását a Hegyvidék önkormányzata.

A rendszer kényelmes, nem kell semmi mást tenned, mint regisztrálni a http://www.hegyvidekuv.hu/ honlapon. Ha a sugárzás értéke alacsony, nem történik semmi. Ahogy emelkedik, folyamatosan kapsz SMS-eket, amelyek figyelmeztetnek:

  • Ha a sugárzás eléri az UV-B index szerinti 6-os fokozatot, vagyis erősnek minősül, a rendszer küld egy figyelmeztető SMS-t. Ilyenkor nem tanácsos 20-30 percnél tovább kint tartózkodni a napon, különösen 11 és 15 óra között.
  • Ha a sugárzás eléri 8-as szintet, újabb figyelmeztető SMS érkezik, ekkor azonnal árnyékba, vagy még inkább fedett helyre kell vonulni, hiszen akár 10-15 perc alatt leéghet a bőrünk.

A dolog pofonegyszerű, csak egyszer regisztrálsz, és onnantól kezdve “vigyáznak rád”, csak ne hagyd otthon a telefonodat!

Ha nem szeretnél a fenti honlapon regisztrálni, vagy nem vagy hegyvidéki lakos, figyelheted még az OMSz honlapját, ahol grafikus felületen is láthatod az UV-B sugárzás mértékét.

Ne feledd, napra menni jó, mert így képződik a szervezetedben a fontos D-vitamin! Légy azonban elővigyázatos, mert a túl sok sugárzást már nem tudja feldolgozni a bőröd, ekkor a sejtekbe jutva károsíthatja a DNS-t, és így bőrrákot okozhat. Ezért érdemes figyelni a sugárzás mértékét.

Jó napozást!