Útmutató katasztrófa-turistáknak

Mielőtt útnak indulsz a veszélyeztetett helyszínek valamelyikére, feltétlenül olvasd el ezt az útmutatót, nehogy kitűnj valamivel a tömegből!

 1. A helyszínen ki tudja, mit találsz… Lehet, hogy semmi sincs, ami a kényelmedet szolgálná, így pakolj be jó előre mindent, amire szükséged lehet: lufit, labdát, tökmagot és szotyit, valamit bort vagy sört.
 2. Értesítsd a haverokat, vidd magaddal a csajodat/pasidat. Társaságban még murisabb az egész!
 3. Mindenképpen autóval menj, az kényelmesebb. Amikor közeledsz az izgalmasabb helyszínekhez, valószínűleg több parkoló autót fogsz látni. Ha nincs hely, ne törődj vele, nyugodtan parkolj le bárhogy, úgyis le van zárva az út, akkor meg nem tökmindegy?
 4. Ha véletlenül el szeretnének terelni, vagy rávenni, hogy máshová parkolj, a legegyszerűbb módszer, ha úgy teszel, mintha meg se hallanád. Nem, ezzel nem veszélyeztetsz senkit, és nem akadályozod senki munkáját, hiszen úgyis minden le van zárva, elférnek máshol is a katasztrófa-védelmisek. Kerüljenek ki, elvégre neked is vannak jogaid!
 5. Az izgis helyre megérkezve az első dolog a dokumentáció: fényképezz le mindent és mindenkit, lehetőleg magadat is, háttérben a borzalommal. Ne kérdezd, hogy szabad-e fényképezni, vagy hogy bánja-e más, ha szerepel a képeiden. Még jobb, ha videót is készítesz. És persze mindent tölts fel a közösségi oldalak valamelyikére, anélkül fabatkát se ér!
 6. Sajnos, mások is ki akarják használni a helyzetet. A többieket nyugodtan lökd odébb. Ha nagy objektíves, állványos kamerád van, az előny. Elvégre a méret a lényeg!
 7. A szalagok nem lezárást jelölnek. Ezek a félősek távoltartására szolgálnak, és jól mutatnak a képeken. Különben is, a szalagon túl bárki megfordulhat, ha igazán exkluzív képet akarsz, beljebb kell menned! Nehogy má’ más mondja meg neked, hol veszélyes, látod azt te is a saját szemeddel! És nem gátolod ott senki munkáját, kerüljön ki, akinek útba vagy!
 8. Bónusz, ha a mentésben részt vevő embereket fotózol és videózol. Jól mutatnak a kialvatlan, munkában izzadt, aggódó tekintetű emberek, tisztára mint egy Bruce Willis moziban!
 9. Ha megkérnek, hogy esetleg menj odébb, kérd ki magadnak a hangnemet! Lásd 4. pont, neked is vannak jogaid, beszéljenek veled szépen a tahók!
 10. Ha megkérnek, hogy segíts, az bajosabb. Ilyenkor jobb odébbállni, és hagyni a mániákusokat. Neked még dolgod van, nem maradhatsz ki az évszázad katasztrófájából!
 11. Ha elfáradtál a dokumentálásban (elvégre sokat kell mászkálni, itt semmi busz nem jár, és még az autót se lehet behozni), mindenképpen pihenj meg. Most hasznát veheted az 1. pont szerint bepakolt kellékeknek: egyél, igyál, labdázz, lufizz. A szemetesekig elsétálni fölösleges, nyugodtan hagyd szét a tökmag héját, piás üvegeket.
 12. Előfordulhat, hogy szerencséd van, és nyitva van néhány vendéglátó-ipari egység, közért. Azonnal menj be, pihenj meg. Ha kilátásod nyílik innen a mentésben részt vevő emberekre, még izgalmasabb a helyzet, ülj le, és élvezd, hogy páholyból nézheted az eseményeket.
 13. Itt az alakalom, hogy kiteljesedjék a party! Szabdtéri buli az igazi! Lehet a pároddal nyílt színen, a melózók előtt csókolózni (diszkrét tapi is belefér), haverokkal röhögni, barátnőkkel hangosan pletyuzni!
 14. Ha nincs elegendő ital vagy fagyi a kávézóban, sör a boltban, reklamálj! Az az ő bajuk, hogy nehezen tud jönni a friss áruval a teherautó, oldják meg. Elvégre te kemény pénzzel fizetsz, azért neked is jár már valami!
 15. Ha már eleget pihentél, búcsú előtt nézz vissza a katasztrófa helyszínére. Itt az alakalom, hogy kitűnj a tömegből: kezdj el poénkodni, vicceket gyártani. Ne törődj azzal, ha néhány helybéli furcsán néz rád! Ezeknek semmi humorérzékük.
 16. Hazatérve összegezd az eseményeket: semmi para, csak csinálják a hókusz-pókuszt, nincs itt igazán gáz. Ja, hát melóznak ott valamiért, de az nem azért van, hogy ne legyen baj, minden okés. Igen, azért ez izgalamas volt, és te is részt vettél benne, ott voltál nyakig, van róla kép is, videó is, kipipálhatod, klassz volt.

Gratulálok, az évszázad katasztrófáját sikeresen megélted, ez aztán jó buli volt!

Csendben, éjjel azért nézz szembe magaddal, és mondj köszönetet annak a sok száz és ezer embernek, akik nem úgy viselkednek, mint te. Akik fáradságot nem ismerve rakják a homokzsákokat, pakolják a homokot. Akik azért dolgoznak, hogy te biztonságosan sétálhass. Akik biztosítják a helyszíneket. Akik nem csatlakoznak hozzád, hanem hátizsákban, pólósan, akár festett körömmel is megfogják a lapát végét, vagy beállnak az egyenruhások mellé a láncba, és segítenek. És másnap esetleg megemelheted a telefont, és megereszthetsz egy jótékonysági sms-t azoknak, akiknek ez nem vicc, mert víz alatt a pincéjük, elúszott az üzletük vagy a házuk, tönkrement az életük.

Igen, te csakugyan szerencsés vagy.