Ez árvíz, nem buli, ne itt piálj!

piás üvegek a rakparton árvíz idején

A Duna vízszintjével együtt növekszik a katasztrófa-turisták száma. A fotózás, videózás még hagyján, de a részegség már igazán visszataszító.

Megyünk segíteni, töltjük a homokzsákokat. Elvégre mégse ülhet ölbe tett kézzel az ember. Társunk egy idősebb úriember, kigombolt fehér ingben lapátol. Egyszer csak egy csapat érkezik, egyenpólóban, beöltözve, rötyögve felmarkolják a zsákokat, és nekilátnak. Ez eddig rendben is volna, minden segítő kéz elkel. Ám ketten nem homokzsákot raknak. Kamerát ragadnak, és felveszik, ahogy dolgoznak. Talán  csapatépítés, az ő dolguk, ha attól megy jobban a munka, ha utána közösségi oldalon is meg lehet osztani, hogy igazán legények a gáton. Mi csöndben hátrébb húzódunk, próbálunk a kamerák elől kitérni. Ők hangosan dokumentálják magukat, azt meg se kérdik, mi szerepelhetünk-e a képen. Mi viszont nem szeretnénk, így végül elsurranunk. Majd később visszajövünk segíteni.

A rakparton a napok óta megszokott tömeg, mindenki fényképez, videóz. Egymás elé állva, egymást odább lökve, egymásra nem nézve. Aztán megint kiszúrom, ami már tegnap is feltűnt: néhányan iszogatnak. Leülnek a parkokban, a padokon, vagy sétálgatnak, rötyögve nézik a vizet, és közben üvegből piálnak. Honnan jön az ilyen ember???

Az egy dolog, hogy nem fog lapátot, nem tölt homokzsákot, nem marad otthon és ezzel is növeli a dugót, de bepiálni, mintha egy szabadtéri fesztiválon lennénk? Utána kóvályognak, ki-kiszaladnak a dugóban álló autók elé – remélem, a vízbe nem támolyognak bele.

Ha már árvíz súlyotta helyen jársz, kérdezd meg, segíthetsz-e. Ha nem tudsz, de dokumentálni akarod az eseményeket, nézz körbe, kérdezd meg, nem zavarsz-e ezzel másokat. A piálást meg végképp hagyd otthonra, mert gyomorforgatóan undorító viselkedés.

 piás üvegek a rakparton árvíz idején