Elöntött pincék a Batthyány tér környékén

A délután lezúduló zivatart a csatornák nem tudták elvezetni. Így a víz a pincékbe is bejutott. A környéket még este 8 körül se lehetett megközelíteni, se autóval se gyalog. A buszok terelőútvonalon közlekednek.

Azokon az utcákon, amiket meg lehetett közelíteni, állt a sár, terjed a bűz. Elöntve a régi Fehér Kereszt fogadó épülete, a Pajtás étterem pincéje, számos üzlet és magánház. Ahová bejutott a víz, az áramot is lekapcsolták egy időre, hogy ne legyen baleset. Víziváros ezekben az órákban csak nehezen volt megközelíthető. Most már járnak a buszok, ha terelő útvonalon is. Senki ne jöjjön erre autóval, lehetetlen átjutni, csak terelésre számíthat mindenki.

A víz szintje lassan eléri a járda szintjét. A Batthyány tértől északra a Bem rakparton végig buszok és trolibuszok állnak, közülük több megrakva acélrudakkal, így növelik a járművek tömegét. Erre azért van szükség, hogy a HÉV alagútjának födémjét lesúlyozzák, hogy azt az árvíz ne tudja felnyomni.

Az autók elterelése változatlan marad napokig. A BKK közleménye szerint “az árvízi védekezés miatt egyelőre a Bem rakpart Batthyány tér és a Margit híd közötti szakasza mindkét irányban lezárták, erre a szakszra csak a BKK buszjáratai hajthatnak be! A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a Clark Ádám tér felől behajtva a Batthyány térről az autósoknak vissza kell fordulniuk, nem hajthatnak tovább észak felé!

A konkrét útvonalak lezárásán túl mindez Budapest közlekedési hálózatában azt jelenti, hogy Dél-Buda és Észak-Buda között sem a lezárt alsó rakparton, sem a lezárt felső rakparton (Bem rakparton), sem a BAH-csomópont – Alkotás utca – Margit körút – Bem tér útvonalon nem lehet közlekedni mostantól, az árvízi védekezés befejeztéig.

A jelentős forgalomkorlátozásra tekintettel kérik, hogy Dél-Buda és Észak-Buda között az M0 körgyűrűn vagy a Hungária-körgyűrűn közlekedjen, aki mindenképp autóba ül. Az M1-M7 autópályák bevezető szakaszai felől Óbudára az M0 körgyűrűt vegyék igénybe!

Kérjük, aki teheti, az autója helyett válassza a közösségi közlekedés járműveit, melyeket a főbb gerincvonalakon a BKK továbbra is sűrített menetrenddel közlekedtet.”