Árvíz helyzet Bel-Budán

árvíz a rakparton,homokzsákok és Parlament

Borzasztó dugók, kitelepítésre felkészítő táblák, telefonáló csalók és katasztrófa-turisták. Valamint rengeteg homokzsák és segítő kéz. Ez látható most Bel-Budán.

Árad a Duna, és magas, nagyon magas. Munkába menni mégis kell, az ügyeket még így is el kell intézni. A Fő utca, de még a Bartók Béla út, a Szentendrei út, és minden, a Dunával párhuzamos útszakasz hosszasan beáll. Néhány autó nem bírja, itt-ott lerobbannak, az út szélén várják a segítség érkezését. A BKK – és minden belvárosi lakos – kéri, akinek halaszthatatlan dolga akad, ne autóval közlekedjen! Használd a közösségi közlekedést, a járatokat sűrítik, még járnak a villamosok, biztonságos a metró, sok a busz. Autóval lassabb eljutni bárhová, jól érezhető a szmog az utcákon. Indulás előtt mindenképpen tájékozódj a BKK honlapján, vagy hallgasd a rádiót, hol és merre lehet elhaladni. Aki nem dolgozik hétvégén, és segíteni se képes, ne induljon fölöslegesen útnak.

Sok a katasztrófa-turista is. A rakpart mentén különös a csend, nem dübörögnek a teherautók a Duna mellett. Csak a Kossuth téri mélygarázs gödre felől hallatszik át Budára egy munkagép szakadatlan kattogása. Nyilván mentik, ami menthető. A biciklisták, járókelők viszont furcsa mosollyal arcukon sétálgatnak. Fotósparadicsom lett az árvíz környéke. A turisták szokásos sétaútja változott, egy találékony idegenvezető a homokzsákok tetjéről magyarázza a Parlament történetét. Előkerülnek a tabletek, fotóznak a japánok, háttérben ezúttal az áradó Duna. Biciklista érkezik, leállítja a bringát, táskájából zsömlét kap elő, és piknikezik a homokzsákok tetején.

árvíz a rakparton,homokzsákok és Parlament

Sok az egyenruhás sétálgató: ellenőrzik a környéket, ez megnyugtató. Tudni kell: aki árvíz idején, katasztrófa súlyotta térségben lop, az három – tíz év börtönbüntetésre számíthat. Megjelentek ugyanis az árvíz első csalói: telefonon hívnak fel budapesti lakosokat, és az árvízhelyzetre hivatkozva érdeklődnek a vagyontárgyakról. Vannak, akik személyesen keresik fel az érintett területeket, magukat a katasztrófa-védelem szakembereinek kiadva.  Budapest Főváros Védelmi Bizottság Operatív Törzse felhívta a lakosság figyelmét arra, hogy a katasztrófavédelem munkatársai jelenleg semmilyen adatfelmérést nem végeznek a lakosság körében, telefonon tájékoztatást nem kérnek. Amennyiben mégis tájékoztatásra lenne szükségük, azt csakis személyesen, egyenruhában, jelvény viselésével végzik – hangsúlyozták. (forrás: MTI) Ha tehát bárki érdeklődik nálad, légy egészségesen gyanakvó, és ha nincs egyenruha, nem visel jelvényt az illető, vagy vonakodik azonosítani magát, ne szolgáltass ki semmilyen információt.

A Batthyány téren járva kék ruhás ember beszédét csípem el:

– Nem, nem megyek haza a hétvégére. – mondja a telefonba. – Most a Batthyány téren vagyunk, homokzsákot pakolunk. Itt árvíz van, túlórázunk, az biztos.

Hangja közömbös, nem tudom, örül-e a túlórapénznek, vagy sajnálja, hogy nem tud hazamenni a szeretteihez. De azt tudom, hogy most ők védenek minket, ők rakják szakadatlan, gondosan egymásra a zsákokat, emelik a védvonalakat minden eddiginél magasabbra. Segítségre folyamatosan szükség van, de ha önkéntesként szeretnél dolgozni, légy körültekintő:

  • engedély nélkül ne menj be a védekezés területeire
  • csak akkor jelentkezz önkéntesnek, ha fizikálisan teljesen rendben vagy, nincs sérülésed, karcolásod, nincs egészségügyi problémád
  • mindig legyen nálad ivóvíz
  • kipihent vagy. Ne hajtsd túl magad, semmi szükség a baj tetőzésére. Ha segítségnyújtás közben valakin látod a fáradság, rosszullét tüneteit, szólj neki, küldd haza.

Ne csak a Katasztrófavédelemnél jelentkezz, helyi önkormányzatok, segélyszervezetek is várnak segítséget, a legfrissebb információkat a közösségi média oldalain találod. Színesíti a helyzetet, hogy már két ilyen oldal is van, az Árvíz 2013 és az Árvíz 2013 Összefogás. Ha nem vagy alkalmas fizikálisan a segítség nyújtásra, segíthetsz adománnyal is. Szivattyúra mindig szükség van, és nem egy olcsó mulatság, például erre költik a segélyszervezetek a befolyt pénzt.

Légy türelmes és együttműködő. Ez most hosszan elhúzódó árvíz lesz.

[nggallery id=2]