Új buszok Bel-Budán

Májustól 150 Mercedes Citaro 2 típusú busz áll folyamatosan forgalomba Budapesten. Köztük Bel-Budán is, így volt szerencsém kipróbálni az új buszt.

Loholtam, hogy elérjem a világoskék, alacsony padlójú járművet. Kívülről csak az tűnt fel a nagy kapkodásban, hogy látom a járat számot, még hátulról is. Aztán ahogy lecsücsültem, azt vettem észre, hogy megnyugszom, és roppant jól érzem magam. Hiszen hűvös volt a légkonditól, kényelmes volt az ülés, és nem díszítették az ablakokat karcolások, firkák. Akkor néztem körül, és realizáltam: hoppá, ez egy “Szitáróóó”!

A fentieken kívűl nagyon tetszett még, hogy egy szép kis TFT kijelzőn abszolút logikusan, könnyen olvashatóan látszódnak a megállók, így jól követhető, hol járunk, mi következik, mi a végcél.

Új busz Bel-Budán, Citaro belülről
Hűvös és kényelmes – az új busz belülről

A jármű utasterében csöndesség volt, nyoma se volt a megszokott füstgáznak, a motor észvesztő zörgésének. Ez a motor egyébként erős, 11 ezer köbcentis, 1600 newtonméteres nyomaték mellett, ami biztos elég lesz a téli hidegben a hegyvidéki utakra való fölkapaszkodásra is.

Újdonság még az utastérben a kamerák sokasága. Erre egyébként kis tábla is figyelmeztet. Nos, lehet vitatkozni, hogy sért-e bármilyen jogot, ha “megfigyelik” az embert a buszon is, mindenesetre én nem bánom. Egy ilyen buszon tuti nem áll neki senki firkálgatni, kulccsal ablakot karcolgatni, üléshuzatot szabdalni. Nem fogja a többi utast, vagy a buszsofőrt se zaklatni. Aki nem érzi át, hogy milyen jó szép környezetben utazni, azt legalább a kamera jelenléte – remélhetőleg – visszatartja.

Remélem, a légkondi bírja majd a nyári hőséget is. Ezt segíti elő, hogy a végállomáson automatikusan becsukódnak a busz ajtajai. Ha mégsem, azért van rajta ablak is, ami nagy mértékben segíthet a közérzeten.

Egyszóval, örülök az új buszoknak, szépek és kényelmesek!

Az új buszok Bel-Budán először az 5-ös és a 105-ös vonalán járnak, május elejétől. Később fokozatosan forgalomba kerülnek majd más járatokon is. Most már csak a Várbuszok megújulására kell várnunk – de ez egy másik történet…

Te utaztál már Citaro-val? Ha igen, oszd meg a hozzászólásoknál másokkal, milyen volt!

Új, Mercedes Citaro busz a Lánchídnál
Firka a táblán – de nem az új buszon!