Szúnyogok és parlagfű

Bel-Budán is csípnek a szúnyogok

Az idén a tavaszi változatos időjárás miatt most több a szúnyog, és az allergén gyomok is virulnak. Ha zavar a csípés, viszketés, tüsszögés, Te is tehetsz ellene!

A május 8-10. között megtörtént az első szúnyogirtás (szaknyelven: szúnyoggyérítés) Budapesten. Szó mi szó, az időjárás kedvezett a szúnyogoknak, szépen ki is keltek, és csípnek minket, ahol tudnak. A Dunához közel eső területek a leginkább “fertőzöttek”, de elég egy kissé vizes, nyirkos élettér, és máris megjelennek a szúnyogok. Az irtást háromféleképpen végezhetik:

  • Bel-Budán is csípnek a szúnyogok
    Forrás: Wikipédia

    biológiai úton, a még vízben tartózkodó lárvákat

  • légi úton, kémiai módszerrel
  • földi kijuttatással, szintén kémiai módszerrel.

A Fővárosi Önkormányzat tájékoztatója szerint jelenleg a biológia irtás nem ajánlott. Így marad tehát a kémiai módszer. Ezt a lehető legkíméletesebben igyekeznek elvégezni a szakemberek. A légi irtás 18 órától napnyugtáig, a földi pedig este 22 órától hajnali 3-ig tart.

Azért az is elgondolkodtató, hogy május van, rajzik itt sok bogár – hiszen most nyílik minden virág – beleértve a katicákat, méheket is. Ebben az időszakban teleszórni a természetet kémiai irtószerrel vajon nem az emberi restség igazolása? Nem lenne egyszerűbb a testünkre kenni-fújni riasztószert? Neked mi a véleményed?

Bárhogy is, ha úgy érzed, túlságosan is elszaporodtak a környezetedben a szúnyogok, értesítheted az illetékes szerveket, akik ezeket a lakossági bejelentéseket is figyelembe fogják venni az irtáskor. Bejelentések a szunyog@budapest.hu e-mailcímen, illetve munkaidőben a 327-1414-es telefonszámon tehetők.

parlagfű
Forrás: Wikipédia

Az elmúlt napok csapadékos időjárása és a meleg a gyomoknak is kedvezett. Bizony nem csak a százszorszép virít a fűben, hanem egyre több helyen látható apró parlagfű is. A hatóság júliustól büntetheti is a terület tulajdonosát, ezért a védekezést már most el kell kezdeni. Az apró, kis növények még könnyen irthatók egy fűnyírással, kaszálással, de később már nehéz lesz meggátolni a nagyra növő gyomok terjedését. A közterületeken az illetékes városvezetésnek kell gondoskodnia az irtásról, de a kiskertekben a tulajdonos az illetékes. A helyi rendeletektől függően mindenki köteles nem csak a saját kerítésén belül, de az előtt is kaszálni, rendet tartani, különben megbüntethetik!

Gazos, elhanyagolt területet látsz a környékeden? Jelenleg még nem él a parlagfű vonal, de nyáron ezen a zöld számon tehetsz majd bejelentést: 0680/204-355. Ezen kívül a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Erdővédelmi igazgatóságán lehet segítséget kérni, az ő telefonszámuk: 06-28/512-440.

A bírság a virágzó parlagfüves területeken 15.000 – 5.000.000 Ft-ig terjedhet, érdemes tehát kinek-kinek rendben tartani a portáját.

Ti is tapasztaltátok a tömeges szúnyograjzást? Láttatok gazos területet?

2 Comments on “Szúnyogok és parlagfű”

    1. Érdekes, mindenképpen. Sajnos, mégis büntetnek, jelenleg, ezért tény, hogy figyelni kell a gyomnövényekre. 🙁 Nyilván, aki értelmesen használja a területét, annál eleve nem alakul ki a videóban említett “varrosodás”.

Comments are closed.