Critical Mass 2013

Critical Mass 2013 Fő utca, Clark Ádám tér

Tegnap délután megint a bringások vették birtokba a várost. A szervezők szerint ez volt az utolsó ilyen esemény, ezzel tehát egy kilenc éves hagyomány ért véget tegnap.

Critical Mass 2013 Fő utca, Clark Ádám tér

A Crititcal Mass jelentése: kritikus tömeg. Ez a hagyományos neve annak a városi biciklis felvonulásnak, amit 1992 óta rendszeresen tartanak a világ számos városában. A célja,  hogy felhívja a figyelmet arra, mennyire barátságtalanok a városok a kerékpárosok számára.

Critical Mass 2013 Fő utca

Budapesten 2004. szeptemberében volt először CM, akkor még “mindössze” 4000 fő részvételével.

Critical Mass 2013 Jégverem utca

A program azóta hatalmasra duzzadt, több más város is csatlakozott a magyarországi rendezvénysorozathoz, és így csak Budapesten több tízezer kerékpáros vett részt minden évben a biciklis sétán.

Critical Mass 2013 Fő utcán

2012.-ben a Magyar Kerékpárosklub bejelenti, hogy Budapesten a Critical Mass elérte a célját, így nem lesz több felvonulás. Ennek fényében a mostani, a Föld napjához kapcsolódó rendezvény volt a búcsú a Critical Masstól.

Critical Mass 2013 Clark Ádám téren

A biciklis sokadalomban volt minden, ami kétkerekű: egyszemélyes, kétszemélyes, gyerekes, fekvő, földgömbbel feldíszített, bulijárgány (csomagtartóján erősítővel) és hagyományos.

Critical Mass 2013 Lánchíd felé

Szabad volt megállni, enni-inni. Ami közös volt: minden résztvevő jókedvűen mosolygott, integetett, csilingelt. Az alagútba jókedvű hujjogással, csilingeléssel hajtottak be a kerékpárosok. A szervezők roppant előzékenyek és figyelmesek voltak, segítették a gyalogosakat is, s amikor ezt megköszöntem, széles mosollyal jött a válasz: “Mi köszönjük Nektek!”

Critical Mass 2013 Alagút

Hiányozni fog ez az egy nap a város életéből, de nagyobb öröm, hogy a mozgalom elérte a célját, és jobban lehet közlekedni a városban kerékpárral is. Ha szeretnéd kipróbálni, Te se habozz, a Magyar Kerékpárosklub rendezvényekkel is segít. Van még mit javítani, figyeljünk egymásra továbbra is! Addig is:

Viszlát, Critical Mass!

Critical Mass 2013 Lánchíd felé

Critical Mass 2013 Lánchíd