Nosztalgia hétvége Budán

Azért szerencsés az ember, ha Bel-Budán lakik, mert egy csöndes hétvégi séta csodás kalandozássá változhat. Persze, ha éppen a Százéves házak hétvégéjén indulunk sétálni. És ha az időjárás végre, hetek óta tavasziasra fordul. Mint ma.

Szilágyi Dezsó téri református templom
Hamarosan zöldbe borulnak a gesztenyefák

Ha szeretsz nosztalgiázni, ha szívesen elképzeled, milyen lehetett az élet a “boldog békeidőkben”, amikor Budapest pezsgő nagyváros volt, vagy ha egyszerűen csak érdekel, hogy a körülötted lévő házakat ki, mikor, milyen céllal építette, akkor ne tétovázz, vasárnap is nyitva van még sok-sok épület.

Bartók Béla háza belülről
A belső udvar, ahol Bartók Béla is naponta átsétált

Számomra nagyon jópofa volt kicsit más szemmel ránézni azokra az épületekre, amik mellett nap mint nap lehajtott fejjel sietek el, hogy elérjem a buszt, metrót. Emeld fel Te is a fejed, és hidd el, rengeteg csodát fogsz látni! Szépséges szobrok, elbűvölő díszítések, finoman, egyedileg megfaragott formák, kilincsek, amiket egy évszázada simítanak már végig kezek százai. Egy hétvége jár ezeknek a házaknak, amikor rájuk figyelünk, amikor kicsit kinyitjuk a szívünket, és odafigyelünk egy olyan kor üzenetére, amikor még nem kellett mindent gyorsan, azonnal és sodródóan elvégezni. régi ház szép korlát részlete

Köszönet mindazon házak lakóinak, akik megnyitják erre az egy hétvégére kapuikat, és beengedik a kíváncsiskodókat. Mert a csodálatos látvány mellett kedvesség, meleg pillantások és türelem is fogadja a vendégeket.

Indulj útnak Te is, és tapasztald meg, milyen csodák, milyen csodás emberek találhatók ott, ahol máskor elsietsz, nézd meg a házakat, nézz bele a szomszédjaid szemébe, és küldj egy mosolyt mindenkinek!

Külön öröm, hogy a BKV nosztalgia-járatot indít ezen a hétvégén. Ezek a kocsik is szépségesek, a festésük gyönyörű, fakocsijuk kellemesen meghitt, faragásuk szépségessé varázsolja őket – mint Csipkerózsika tök-hintóját a klasszikus rajzfilmben.

Nosztalgia villamosokNosztalgia VillamosNosztalgia villamos hátuljaNosztalgia villamos lépcsőjenosztalgia villamos, újabb

Bel-Budán a programban résztvevő házak:

I. kerület:

Csalogány u. 55., Szilágyi D. tér 4. (vasárnap 11 órakor a református templom is!)

II. kerület:

Ady Endre u. 17., Hűvösvölgyi u. 85. (Márkus Emília egykori villája – sajnos, itt vasárnap már nincsenek programok), Tölgyfa u. 16., Török u. 10.

XII. kerület:

Kékgolyó u. 26-28., Maros u. 10., Nagyenyed u. 11-13.

A részletes programok a rendezvény honlapján olvashatók.

A nosztalgia villamos menetrendjét, jegyárait pedig a BKV honlapján találod meg.

Ha sikerült elcsípned egy-egy programot, kérlek, oszd meg a Hozzászólások között, hogy mit tapasztaltál!