1 % – kinek adod? Hagyd helyben!

Te kinek adod az adód 1%-át? Ne vidd messze, add helyi szervezeteknek, alapítványoknak, hogy közvetlenül érezhesd, mennyit segíthetsz!

Régen nagy, nemzetközi, világot megváltó szervezetek részére ajánlottam fel az adóm 1%-át. Később kisebb, országos feladatot ellátó alapítványokat választottam. Ma már egyre inkább azon vagyok, hogy maradjon helyben ez a kicsi pénz is, hogy lássam, érezzem a közvetlen környezetemen, hová és mire ment el az összeg.

Te kinek adod az adód 1%-át?

Sokáig úgy gondoltam, keveset számít, hiszen csak egy százalék… De ez egyik-másik szervezetnek a túlélést jelentheti. Ezért semmiképpen ne hagyd veszni, mindig tölts ki nyilatkozatot róla. Befolyásolhatod ezzel sokak életét, környezeted minőségét.

És hogy miért nevezz meg kerületi, lakhelyedhez közeli szervezeteket? Ennél egyszerűbb módja nincs a pénzed nyomon követésének. És biztos, hogy közvetlen meg fog térülni számodra is az így “befektetett” összeg, hiszen nem mindegy, hogy a környezetedben kevesebb az éhes hajléktalan, szebbek a parkok, vagy mosolygósabbak az óvódások. Jó eséllyel ismered az alapítványok vezetőit, így akár személyesen is érdeklődhetsz, tájékozódhatsz, hogyan sikerült felhasználni az adóból befolyt összegeket.

Manapság még nagyobb jelentősége van ezeknek az összegeknek, különösen a helyi, oktatási-nevelési intézmények esetében. Az önkormányzatok költségvetéséből ritkán telik minden igény kielégítésére, és ilyenkor nem marad más, mint az alapítványok segítségére támaszkodni. Ezen kívül egy új, furcsa jelenség is fontosabbá teszi az adó 1%-nak helyes elköltését. Mint azt Katinszki Ferencnétől, a Toldy Óvóda Alapítvány képviselőjétől megtudtam, a tavalyi év során is számos szülő rendelkezett úgy, hogy az adója 1%-át az óvodák részére ajánlja fel. Mégis szinte fele akkora összeg érkezett az alapítvány számára, mint a korábbi években. Az okokat kutatva az az egyetlen logikus magyarázat maradt, hogy a családi adózás következményeként kevesebb adót fizetnek a szülők, így kevesebb az az 1% is, amely végül az alapítványhoz jut. A Toldy Óvoda Alapítvány köszöni mindenkinek, hogy segítette céljaik elérését, és az így befolyt összegeket képességfejlesztő játékok, könyvek, foglalkozási eszközök, kirándulások és gyermekprogramok támogatásához használták fel. Nem nagy dolognak tűnik, ugye? Mégis sokat számít azoknak a gyerekeknek, akik így tudnak eljutni kirándulásokra, biztonságos buszokkal, szebb udvaron játszhatnak, vagy különleges, fejlesztő eszközöket próbálhatnak ki.

Ha még nem gondoskodtál az adód 1%-ról, ne késlekedj, tedd meg most. Ha megteheted, hagyd helybéli alapítványnál.

Ha már felajánlottad az adód 1%-át, akkor is sokat tehetsz: az alapítványok ugyanis nem csak évente egyszer, az adó 1%-át fogadják el. Adományt, kisebb-nagyobb összegű felajánlást bármikor tehetsz. Adni öröm, bármikor.

Például adhatsz a Toldy Óvoda Alapítványnak, az ő adószámuk: 18046784-1-41

Ha ismersz más bel-budai alapítványt, szervezetet, amelynek szívesen adományoznál, oszd meg velünk itt alul, a hozzászólások között!

 vízivárosi óvoda alapítvány