Végre szépülhet a Várkert Bazár és környéke

Csütörtökön végre aláírták a Várkert Bazár fejlesztésére, valamint a budai Vár és környéke közlekedés-fejlesztésére kiírt közbeszerzési pályázat kivitelezői szerződését. Ha minden igaz, gyorsan elindul a munka, és végre megérdemelt szépségében tündökölhet ez a szelete a kerületnek.

A beruházás keretében a tervek szerint 2014 tavaszára megújulhat a Várkert Bazár, alatta mélygarázs létesül és mellőle mozgólépcső is vezet majd fel a várba. Emellett hajókikötő épül a Várkert Bazárnál, ahol villamosmegállót is létesítenek.
Csütörtökön a szerződés aláírását megelőzően Zumbok Ferenc, a budai Várnegyed, a fertődi Esterházy-kastély és a Kúria megújításáért felelős kormánybiztos elmondta, hogy a Várkert Bazár felújítási munkálatai februárban kezdődnek meg. “A projekt célja, hogy a Várkert Bazár épületegyüttese adjon nemzetközileg is értelmezhető és átfogó képet a magyar nemzeti örökségről, tradícióról, kortárs művészetünkről” – emelte ki a kormánybiztos.
Nagy Gábor Tamás, az I. kerület polgármestere a budai Vár és környéke közlekedés-fejlesztéséről elmondta, hogy a cél a jó közlekedési kapcsolatokkal rendelkező, könnyen elérhető, de gépjárműmentes budai Vár megvalósítása a hagyományőrzés és a folyamatos megújulás jegyében.
A beruházás első ütemében a várbazárhoz kapcsolódó gyalogos közlekedést fejlesztik és a behajtási rendszert korszerűsítik. A várbazár alatt mélygarázs épül, ehhez pedig új közlekedési kapcsolatokat – villamos- és buszmegállót, kikötőt – alakítanak ki.
Mint azt a polgármester részletezte, a vár akadálymentesítése céljából lifteket létesítenek a Gránit lépcsőnél, a Korlát utcánál, a Lovas utcai parkolónál és lift viszi majd az utasokat a Várteraszhoz, valamint mozgólépcsőt építenek a Vízhordó lépcső mellett.
A projekt egyebek mellett kezeli a napi forgalmat jelenleg túlterhelő 300 turistabusz kulturált fogadásának kérdését és a kerékpárforgalom integrálását is. Tartalmazza a budavári behajtási, valamint parkolási rendszer korszerűsítését, a térfigyelőkamera-rendszer korszerűsítését, valamint előkészíti az elektromos buszokra épülő közlekedési rendszer kialakítását is.

Várkert Bazár az Ybl tér felől
Ybl úr csak mereng a jelenlegi helyzeten

A projekt a Lánchíd utca és az Ybl Miklós tér rendezését is célozza, ennek kapcsán a budai Vár kapuját képező területeken a forgalomcsillapítás, parkolók kiépítése és a Várbazár garázs közúti kapcsolatainak kiépítése is megtörténik.
A Várgondnokság Nonprofit Kft. és az I. kerületi önkormányzat 2012 októberében írta ki a közbeszerzési eljárást, amelyre december 10-ig három pályázó nyújtotta be ajánlatát.  A három pályázó közül a nettó csaknem 9 milliárdos ajánlatot adó Swietelsky-WHB konzorcium szerződhetett a Várgondnokság Nonprofit Kft.-vel és az I. kerületi önkormányzattal. Mint a sajtótájékoztatón elhangzott, a Swietelsky-WHB konzorcium ajánlata volt összességében a legelőnyösebb. (Forrás: MTI)

A Várkert Bazár jelenleg a graffitisek mekkája, össze-vissza dekorált, a gipszstukkókra mázolt betűk és formák jellemzik. A magam részéről leginkább a mélygarázsnak örülök, így remélhetőleg sikerül tehermentesíteni a kerületet a büdös turista buszoktól – kérdés persze, milyen áron lehet majd parkolni, és az megéri-e majd a városnéző buszoknak. Ne feledjük, jelenleg is “épül” egy mélygarázs a várban – bár amennyire tudom, csak a gödör áll, ami miatt repedezik a vár támfala. Ezt az évek óta húzódó, elhibázott projektet remélhetőleg ki tudja majd váltani a Várkert Bazár alá épülő garázs. Az új “közlekedési kapcsolatok” kifejezést nem nagyon értem, jelenleg is megáll az Ybl téren a busz, a Döbrentei téren a  villamos és további buszok, és jelenleg is működő hajó kikötő is van a térségben. Nyilván ezek áthelyezéséről, szépítéséről lesz itt szó.

A leginkább az tetszik a hírben, hogy – az ígéretek szerint – már februárban elkezdődnek a munkálatok. Ez igen, nem kell vacakolni, hajrá, legyen minél előbb szép ez a környék!

Várkert Bazár jelenleg, graffitikkel
A mostani állapot csak a graffitiseknek öröm

One Comment on “Végre szépülhet a Várkert Bazár és környéke”

  1. Amellett, hogy szükséges és rég várt helyreállítás, korszerűsítés kezdődik el érdemes lenne elgondolkodni a vár jelenlegi helyzetéről és jövőjéről. Ha körültekintünk Európa boldogabb részén levő hasonló korú városrészei jobban ki vannak használva, élőbbek.
    Itt a szórványos vendéglátó egységek, pár szálloda kivételével nincsenek kereskedelmi egységek amelyek többszöri látogatásra serkentenék magyarokat, külföldieket egyaránt.
    Durván fogalmazva a városrész” halott”, kihasználatlan, holott a patinája miatt, adottságai kiválóak.

Comments are closed.