Súlyos szén-monoxid mérgezés Bel-budán – Figyelj oda Te is!

Pénteken mentőautó, katasztrófavédelem szirénája hallatszott Vízivárosban. Akkor még nem tudtam, de később kiderült: szén-monoxid-mérgezés miatt érkeztek a Jégverem utcába.

Az MTI közleménye szerint egy gyermekhez hívtak mentőket az I. kerületből, és a helyszínre érkező mentősök a gyermek vizsgálata közben arra lettek figyelmesek, hogy a szülei is rosszul vannak – mondta el Győrfi Pál , az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

Ezután a mentősök megmérték a szén-monoxid-szintet, amelyről kiderült, hogy nagyon magas.

A három embert a Szent János kórházba szállították megfigyelésre.

Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta, a Jégverem utcai lakásban a kéménynél mértek szivárgást.

A családnak szerencséje volt: most senkit nem ért súlyos, maradandó károsodás. Idejében hívták a mentőket, és a mentősök észrevették, hogy a szülők sincsenek jól. Hozzáteszem: beszéltem a család tagjaival, és egyébként gondosan jártak el a gázkazán bekötésével, jól karbantartott készülékük volt, és látszólag minden rendben volt. Mégis megtörtént a baj.

Hogyan lehet ez? Itt, Bel-budán sokszor költöznek az emberek, és a felújítások során sokan kötnek rá a kéményekre. Van, aki kandallót szeretne, van, aki fűtés-számlát csökkenteni a gázüzemű készülékekkel. Bizony előfordul, hogy kérdés nélkül, engedélyek megkerülésével, vagy a kiadott engedélytől eltérően történik a bekötés. Ez aztán örökre megváltoztatja egy kémény szelelését. De előfordulhat egyszerűen rossz légnyomással és erős széllel járó időjárás, ami visszanyomja az égéstermékeket a lakásba. Vigyázni kell az ablakcserével felújított lakásokban is: a teljesen hermetikusan záró, nem szellőző új ablakok megváltoztatják a lakás szellőzését, így megakadályozzák a szén-monoxid távozását is.

Ilyenkor hiába jártál el körültekintően, a rajtad kívül álló okok miatt bizony veszélybe kerülhetsz.

A szén-monoxid alattomos: az első tünetei hasonlóak egy influenzához. És ki az, aki a téli időszakban fejfájást, szédülést érezve nem a náthára gyanakszik?

Aztán hirtelen telítődik a szén- monoxid a szervezetben, és gyors ugrással következhet el a második szakasz: ahol már izomgörcsök, eszméletvesztés következik be. Ilyenkor már tudatában leszel, hogy komolyabb a helyzet, mint egy influenza – de nem biztos, hogy már képes leszel segítséget kérni.

Bele se merek gondolni, mi történne, ha álmomban emelkedne meg a szén-monoxid szintje a lakásban… Semmit se vennék észre. Te se.

Az Egyesült Államokban, angolszász országokban alapvetően elterjedt a szén-monoxid-mérő készülék, nálunk mégis sokan legyintenek rá – minek az, nálam sose lesz ilyen! Pedig a fenti eset is mutatja: nem csak gondatlan emberrel, rossz készüléket használóval fordulhat elő baleset. Engem meggyőzött: egy 3-8000 Ft-os beruházás megéri, hogy biztonságban tudjam a családomat. És Neked?

 

A hírben szereplő családnak ez úton is jobbulást kívánok!

szén-monoxid molekula
Ő az. A szén-monoxid molekula. (Forrás: wikipedia)