Célkeresztben az egészség

Novemberben befelé fordul az ember, a nyirkos, ködös időjárás bizony nem csábít  kinti programokra. Érdemes ilyenkor a lakásban, házunk táján  körbe nézni, szépíteni, csinosítani a környezetünket. És érdemes egy kis időt magunkra is szánni. A bel-budai önkormányzatok, cégek, és néhány országos kampány segítségével most bárki könnyedén felmérheti egészségi állapotát, hogy a téli időszakot megerősödött szervezettel várjuk!

November 24.-én a II. kerületieket várják a Kapás utcai szakrendelőbe. A belgyógyászaton anyagcsere-betegségek szűrését végzik. Képzett dietetikus szolgál étrendi tanácsokkal, és testzsírmérést is végeznek. A tüdőgyógyászat a dohányosokat várja elsősorban, de bármilyen légúti megbetegedés szűrésére sor kerülhet. A gégészeten szintén a dohányosoknak érdemes jelentkezni daganatos betegségek szűrésére, míg a nőgyógyászaton a méhnyakrák szűrése történik. Az urológián prosztata-nagyobbodással, problémákkal foglalkoznak elsősorban. A szemészeten ezen a napon az időseket várják, a zöld- és a szürkehályog korai felismerésében segítenek. Pszichológushoz is lehet fordulni, hogy teljes legyen az egészség mind testi-, mind lelki szinteken. Plusz lehetőségként fejfájás specialista szakember is végez szűrővizsgálatot. Bárki kipróbálhatja 9-14 óra  között a Nordic Walkingot, ezt a bármely életkorban  elkezdhető, mindent átmozgató sportot is.

Szintén november 24.-én lesz a János kórházban a Hegyvidéki Szűrőszombatok aktuális eseménye, ahol 10-14 óráig szemészeti szűrést tartanak. Ide előzetes bejelentkezés szükséges, bővebb információról, további szűrőszombati eseményekről ide kattintva olvashattok.

November 25.-én a Budai Táncklubban (Kapás u. 55.) lesz ingyenes balesetvédelmi előadás és játékos bemutató. Itt a fő téma a sízés, a gyermek síbalesetek megelőzése a családi síelés során. Aki tehát már tervezi a téli sportolást, most még időben végiggondolhatja, mit tehet egészsége megőrzése érdekében – ha síelni indul.

Az I. kerületieket november 30.-án a Lánchíd Patika (Fő utca 12.) hívja Egészségnapra. Lesz ingyenes vércukorszintmérés, koleszterinszint-meghatározás, vérnyomásmérés, haj- és bőrvizsgálat, látásvizsgálat, reflexológia. Homeopata, akupunktőr, optometrista, és még rengeteg szakember tart előadásokat, szolgál tájékoztatással többek között a  cukorbetegségről, szürkehályogról, hajhullásról, ízületi problémákról. Érdemes előre jelentkezni, mivel a helyiség pici. Bővebb információt a részletes plakát tartalmaz.

December 15.-ig még tart a Látni és látszani országos akció, melynek segítségével autóinkat is felkészíthetjük a télre, de részt vehetünk ingyenes szemészeti szűrővizsgálatokon is. Az akcióban részt vevő bel-budai optikusok közül itt kereshetsz.

Szerintem ne vacakolj, ne halogass, menj szűrésre –  legfeljebb nordic walkingolsz egy jót, vagy megtudod, mivel moss hajat. Vagy időben kiderülhet egy olyan egészségügyi probléma, amit most még könnyedén lehet orvosolni.

Irány a szűrések, figyelj magadra!