Közlekedők vigyázat, több a rendőr a Fő utcában!

Három hét telt el.  Három hete, hogy homokkal szórták fel az utcát, és másnap gyertyák és egy fénykép jelent meg a sarkon. A gyertyák kiégnek, de még mindig emlékeztetnek a balesetre.  Szeptember 20.-án ütközött egymásnak egy, a Fő utcán közlekedő motoros és az Apor Péter utcából kihajtó szlovén rendszámú gépkocsi. A motoros a kórházba szállítást követően meghalt.

A BRFK közleménye szerint “a tragédia elsődleges baleseti okai az elsőbbség  meg nem adása, illetve a figyelmetlenség.”  Máshol azt olvasom, a motoros is nagy sebességgel haladt. Az eszem mégse fogja fel, hogy nem lehetett belátni a kereszteződést? Miért kellett a buszsávban, mindössze egy háztömbbel a lassításra késztető Clark Ádám téri körforgalom előtt gyorsan hajtani? Hogyan történhetett mindez?

Az azóta eltelt három hétben négy balesetet, koccanást láttam ugyanezen az útszakaszon. Ami jól belátható, gyors hajtásra alkalmatlan. Talán elalszik a vezetők figyelme a dugóban araszolásnál. Talán nem bírják tovább, kivágnak a buszsávba, és ott száguldanak. Aztán rájönnek, hogy kamerák figyelik az utat, és gyorsan vissza akarnak térni a sávba. Nem tudom. Érthetetlen, mennyire nem figyelnek egymásra a közlekedők.

Egy viszont biztos: az utóbbi napokban megerősödött a rendőri jelenlét a Fő utca Clark Ádám tér körüli szakaszán és a mellékutcákban. Figyelik a buszsávot, vagy csak csorognak a forgalommal, elbújnak a kis utcákban. Aki tehát képtelen arra, hogy saját érdekében betartsa a KRESZ-t, hogy odafigyeljen más közlekedőkre, az is jobb, ha mostanában mégis szigorúan veszi a szabályokat. A rendőrök figyelnek!

Jó lenne, ha rendőri felvigyázás nélkül is tudnánk vigyázni, figyelni egymásra. Szerinted elkövetkezik ez az idő?

motoros baleset után

3 Comments on “Közlekedők vigyázat, több a rendőr a Fő utcában!”

 1. Tisztelt Hegyesi-Kovács Katalin!
  Köszönöm, hogy megírta ezt a cikket. Nagyon sokat jelent nekem. A fényképen az elhunyt, nem más, mint a férjem, Széphalmi Gergő. Éppen hazafele tartott a munkából, de sajnos nem ért haza. Nagyon rutinos motoros volt, már tizenéves korától motorozott és mindig már 4-5 lépéssel előre látott mindent. Számomra is felfoghatatlan még a mai napig, hogy miért jár a közlekedési morál ilyen gyerekcipőben Magyarországon. Az emberek annyira figyelmetlenek, csak csörtetnek előre, nem nézik a másikat. Ez a küldöldi állampolgárságú autó is csak jött és elsőbbségadás nélkül áthajtott a busz sávon. Pedig ott jöhetett volna bármi, mint ahogy jött is. (busz, taxi, bicikli, motor) Sajnos a rendőrségi eljárásnak még most sincs vége, csak azt nem értem, hogy mi tart ennyi ideig, teljesen egyértelmű, hogy ki hibázott. Többször is lementem a helyszínre, ahol a baleset után a barátokkal, rokonokkal elmentünk gyertyát gyújtani, mert ez az eset egy óriási tragédia volt számomra és ugye a barátok, ismerősök, kollégák számára is, mint ugye minden haláleset. A sors közvetve (egy barátnőm barátja által) összehozott azzal a taxis úrral, aki ott volt a baleset helyszínén és miután megtörtént a tragédia kiugrott a kocsiból és azt mondta GErgőnek, hogy semmi baj, mindjárt jön a mentő és Gergő csak annyit mondott, hogy de, de nagyon nagy baj van és elvesztette az eszméletét. Jó lenne, hogyha azt a záróvonalat visszafestenék, mert egy bácsi (aki szemtanu volt) azt mesélte, hogy 2012 szeptemberében ugyanott Gergő volt a harmadik súlyos balesetet szenvedő személy. Pár méterrel odébb van egy utca, ahol vissza lehetne fordulni annak, aki a Belga étteremben szeretne ellátogatni. Nem egy nagy távolság, de életeket menthetünk ezzel a lépéssel is. Csak egy záróvonal és pár plusz méter lenne.
  Üdvözlettel: Széphalmi Dóra

 2. Kedves Dóra!
  Nagyon megráztak a szavai, köszönöm szépen a hozzászólást!
  Köszönöm, hogy képes másokkal törődni, az előre lépést, a helyzet jobbá tételét figyelni ilyen helyzetben.
  Csak remélni tudom, hogy minél több emberhez eljut az üzenet, hogy odafigyeljünk egymásra az utakon, hogy ne kelljen minden személy mögé egy rendőrt állítani ahhoz, hogy betartsák a szabályokat. Ez nem vicc, nem babra megy a játék, emberek élete a tét!

  1. Kedves Katalin,

   Elolvastam még egyszer a cikkét és csak annyit szeretnék pontosítani, hogy a szlovén autó nem az Apor Péter utcából hajtott ki, hanem a Clark Ádám tér felől jött és az Apor Péter utcába hajtott be. A Batthyány tér felől érkező egyik autó elengedte a szlovén autót, ami a busz sávon áthajtva akart bemenni az Apor Péter utcába, csak arról nem győződött meg, hogy a busz sávban jön-e valaki, hanem lendületből áthajtott rajta. De így is ez az egész számomra teljesen érthetetlen…….
   Valóban igaz az a mondás, hogy az idő minden sebet begyógyít, csak az a baj, hogy a hegek ottmaradnak és némely heg az érintéstől ugyanolyan fájó, még akkor is, ha az idő múlik.
   Köszönöm még egyszer, hogy foglalkozott ezzel a témával.
   Tisztelettel: Széphalmi Dóra

Comments are closed.