Mi az az eNBéHá, és miért jó Neked?

A neten akadtam rá az NBH-ra, vagyis a Nemzetközi Babahordozó Hétre. Aki nyitott szemmel jár a környéken, talán látja, hogy egyre többen hordozzák színes kendőkben, furcsa kötözős eszközökben a gyermeküket. Talán ez az új divat, gondolhatod magadban. Csakhogy valamiért jó néhány szülő, pszichológus, sőt gyógytornász úgy érzi, hogy ez a dolog fontosabb, több, mint egy “divat”, annyira, hogy nemzetközi összefogással a világon mindenhol rendezvényeket szerveznek köré, idén október 8.-14. között. A világon mindenhol, így Bel-Budán is. A környékbeli programokról Lepesi-Benkő Réka dúlát, hordozási tanácsadót kérdeztem.

Réka, mi az az NBH?

Nemzetközi Babahordozó Hét logója 2012A Nemzetközi Babahordozó Hét nem más, mint a babahordozás ünnepe. Nemzetközi – így a világ több táján is hasonló programok kerülnek megrendezésre a kötődő nevelés, a babahordozás és a reflektív babagondozás témaköreiben. Gyermekeink testközelségre, hordozásra születtek. Aki ezt felismeri, jó nyomon halad… nekik szeretnénk lehetőséget biztosítani a babahordozással való ismerkedésre. Az idei NBH jelmondata is ezt tükrözi: Carrying On Traditions – Továbbvinni a hagyományokat.

Mik lesznek a programok Bel-Budán?

Október 10.-én 10-12. óra között klubot tartunk az Életkörben (Budapest, XII. kerület, Hertelendy utca 1/a I. emelet, 14-es kapucsengő). Itt hordozási tanácsadóinktól kérdezhettek, többféle hordozóeszközzel ismerkedhettek meg és a játékról sem feledkezünk meg, ezúttal nem csak a gyerekeknek, hanem a szülőknek is kitalálunk vidámságokat!

Október 11.-én 10 órakor egy figyelemfelkeltő rendezvénnyel készülünk. A helyszín a Millenáris Park Zöld Péter játszótere, vagy eső esetén a Mammut 2. szökőkút. Terveink szerint kendőinkkel körbefonjuk a játszóteret – vagy eső esetén a szökőkutat a Mammutban. Reméljük, sokan meglátnak minket! Aki szeretne részt venni az akcióban, azt is szeretettel várjuk, számukra a gyülekező fél 10-kor lesz, a játszótér melletti zöldben. A játszótér körbekerítése után jó idő esetén batyucsomagos pikniket is rendezünk, erre mindenkit várunk, itt is lehet érdeklődni, beszélgetni velünk.

Mi a célotok ezekkel a rendezvényekkel, az NBH-n  való részvétellel?

Apa babát hordoz kendőben
A hordozás nem csak az édesanyáké, intenzív együttlétet biztosít az apáknak, valamint nagyszülőknek, testvéreknek, nagynéniknek, nagybácsiknak is.
(Fotó: Kálmán Melinda)

Szeretnénk felhívni az édesanyák, a kisbabás családok és a gyerekekkel foglalkozó szakemberek figyelmét a babahordozásra, azon belül az anatómiailag és élettanilag helyes babahordozásra, és szeretnénk népszerűsíteni a válaszkész nevelés eszköztárát. Nagyon fontos célunk mindezek mellett azoknak az édesanyáknak a megerősítése, akik ezt az utat választották, és azoknak a támogatását, akik érdeklődnek, de még nem jutottak megfelelő információkhoz a babahordozásról.

Egy kisbabához hozzátartozik a cumi és a babakocsi, nem? Kényelmes, elcipeli helyetted nem csak a gyereket, hanem a cuccodat is. Akkor meg minek hordozzon bárki is?

Mikor egy kisbaba megszületik, ő nem tudja, hová, milyen kultúrába született. Ő egy embercsecsemő Európa nagyvárosaiban, az afrikai szavannákon, Mongólia sztyeppéin, vagy az esőerdőben. Mindegy, hogy hol, kik veszik körül, az ő igényei azonosak maradnak: élelem, biztonság, testmeleg… Az édesanya melle az élelem, ölelő karja, illata, szívdobogása a biztonságot és a testmeleget jelenti a gyermeknek. Nem a kiságy csillogó-zenélő forgói, hanem egy hús-vér ember, akinek mozgása, szaga, íze, tapintása van, aki ha érzékeli a picur szükségleteit, gondolkodás nélkül igyekszik azokat kielégíteni. A civilizált európai ember ezzel szemben az utóbbi századokban egyre inkább megpróbálta az ösztönösséget kitessékelni a gyermeknevelésből, a gyermeknevelés intellektuális alapokon nyugszik, a csecsemőnek “meg kell tanulnia” egyedül aludni, időre,  meghatározott mennyiségeket enni, zajt nem csapni, lehetőleg úgy tenni, mint aki nem is létezik… Biztos hogy jól van ez?

Kiket vártok a rendezvényekre, ki látogasson ki?

Szeretettel látunk minden érdeklődőt. Édesanyákat, édesapákat, nagyszülőket, gyerekeket, gyermekekkel foglalkozó szakembereket… Bárkit, aki úgy gondolja, sosincs késő egy olyan útra lépni, ami egy boldogabb gyermekkorhoz vezethet.

Baba hordozókendőben anyukával
Hordozás közben kinyílik a világ a babák számára. Úgy tapasztalják meg környezetüket, ahogyan a babakocsiból vagy a kiságyból nem lehetséges.
(Fotó: Kálmán Melinda)

A Nemzetközi Babahordozó Hét más helyszíneiről, programjairól ide kattintva olvashatsz.

Kattints az NBH Ferenc-körúti és Ferencvárosi programjaiért.

Lepesi-Benkő Réka korábbi cikkét itt olvashatod.