Könyvek, dalok, janicsárok

Akinek nincs még programja a hétvégére, gyorsan válasszon a Várdomb tövében egy megfelelő, felfele vezető lépcsőt, vagy szálljon buszra, esetleg siklóra, és jöjjön a Szentháromság Térre.

Augusztus 31. és szeptember 2. között tizedik alkalommal tartják ugyanis a Magyar Nyelv és a Magyar Könyv Ünnepét. Hogy miért pont most? Mert Buda Várát 1686. szeptember 2.-án vette vissza a töröktől a keresztény sereg. És mivel ez a tizedik, jubileumi alkalom, ezért a magyar kultúrát egyedivé tevő szellemi hungarikumokat is igyekszenek bemutatni a szervezők.

A programok központi helyszíne a Szentháromság tér, itt jelennek meg a kiadók könyveikkel, ide érkeznek írók, itt lesznek beszélgetések, gyermekprogramok, de koncertek lesznek a Panoráma Teraszokon, és néhány közintézmény is csatlakozik kiállításokkal.

Augusztus 31.-én Sebő Ferenc koncertezik, aki több szálon is kötődik a kerülethez. Az általa elindított táncház mozgalom az UNESCO szellemi örökség listájára is felkerült, mint követendő példa. Az erős kezdést még erősebb folytatás követi, mivel az Operettszínház színészei tolmácsolják Huszka Jenő műveit. Szombaton a Rajkó zenekar folytatja a sort. Tudom, nem mindenki szereti a népzenét, cigányzenét vagy az operettet, de érdemes adni egy esélyt, hiszen ezek az előadók csakugyan világszínvonalon művelik a maguk műfaját, ezért biztos, hogy káprázatos estében lesz része a nézőknek. Vasárnap, záró rendezvényként a Napra zenekar lép fel. Ők magyar népzene alapokon világzenét játszanak – aki még nem hallgatta meg őket, most itt az ideje, biztos, hogy jó bulit csapnak majd.

A gyerekprogramok olyannak ígérkeznek, amiért megint érdemes lenne valahogy visszafiatalodni egy-két (sok) évtizedet… Lesz bábszínház, kézműves műhely, és lesznek hagyományőrző magyar várvédők és janicsárok, és hát, aki nem vigyáz, azt akár el is rabolják, hogy janicsárrá neveljék!

Azért a felnőtteknek se kell szomorkodni, őket is várják az ostromjátékra és a győzelmi menetre.

Lehet majd beszélgetést hallgatni Jókai Annával, akinek minden gondolata ajándék, lesz megemlékezés Karinty Frigyesről Karinthy Márton, Szalay Károly és Kézdy György tolmácsolásában.

Több közintézmény is csatlakozik a programsorozathoz, így Az Országos Széchényi Könyvtárban augusztus 31-én és szeptember 1-jén 10.00 -18.00 óra között ingyenesen megtekinthető az első Magyarországon nyomtatott könyv, a Budai Krónika és még két másik, csak nagyon ritkán látható könyvritkaság. Azt hiszem, nem mindennapi esemény, hogy közszemlére tesznek ilyen ritkaságokat.

Nem tudom, hallott-e már valaki a Gombold újra! Divat a magyar pályázatról. Bevallom, én se sokat, de amikor megláttam az idei győztes, Farkas Anett ruháit, hát tátva maradt a szám! Ezek a „zsindelyes” ruhák ugyanis valóban fából, apró fa lapocskákból készültek. Alig tudom elképzelni, életben hogy nézhetnek ki, mennyire lágyak vagy merevek, de képen gyönyörűen mutatnak! Ezért ha tehetem, megnézem majd ezeket a ruhákat – ha már hordani nem is hordhatom őket. A Magyarság Háza időszakos kiállítás keretében ad lehetőséget, hogy megnézzük a legfiatalabb magyar divattervezők műveit.

A részletes programról az önkormányzat sajtóközleménye itt látható, de érdemes a helyszínen is körülnézni, informálódni, változás lehetséges!

Szóval, ha van még egy lélegzetvételnyi időd az ősz beköszönte előtt, nézz el a Várba, és mulass, olvass, ámulj!

Magyar Nyelv és Könyv Ünnepe a Budai Várban