Ünnepi apróságok

Bevallom, augusztus 20. bennem vegyes érzelmeket kelt. Egyrészt örülök, hogy itt lakhatok, ahol ennyi szép rendezvény és program található. Nyugodtan leszaladhatok egy-egy koncertre, és nem kell aggódnom, hogy hol fogok WC-t találni, vagy ha mégsem tetszik a rendezvény, hogyan jutok haza a megváltozott útvonalon közlekedő, esetleg zsúfolt tömegközlekedési eszközökön.

Ugyanakkor nehezen bírom a túl nagy tömeget, ráadásul, ha gyerekekkel megyek olyan helyre, ahol háromnál több ember van, fokozottan figyelnem kell, folyton aggódok, hogy merre bóklásznak, el ne vesszenek a többiek között. Ünnepnapokon mindig nehézkes a közlekedés, szinte biztos, hogy a megszokott parkolóhelyről el kell vinni az autót, és mindig magyarázkodni kell a rendőröknek, ha haza szeretnék jutni a lezárt utcákon keresztül.

Te hogy vagy ezzel? Hogyan bírod az ünnepeket, programokat?

Az biztos, hogy egy kis előrelátással, tervezéssel segíthetsz rajta, hogy csak az ünneplésre figyelj, és élvezhesd azt a sok-sok jó programot, ami idén is lesz a környéken.

Ha van autód, érdemes már augusztus 18.-án biztonságos helyre leparkolni, egy csöndesebb mellékutcában. Sok helyen már megállási tilalom lesz ezen a napon is. Augusztus 19-20-án pedig –szokás szerint – lezárások lesznek a környéken. Ezért – ha nem muszáj – ezeken a napokon célszerű mellőzni az autós közlekedést. Elmenni még csak-csak sikerül, de nem biztos, hogy visszatérve akad majd parkolóhely, és ha olyan szerencsés is vagy, hogy garázsban tudod tartani az autót, nem biztos, hogy könnyen megközelítheted azt. A tapasztalat azt mutatja, hogy a rendőrök mindig átengedik a helyi lakosokat a lezárásnál, ugyanakkor sok „vendég” rendőr jár ilyenkor az utakon. Ezért figyelj olyan apróságokra is, hogy betartsd a legszigorúbb parkolási szabályokat, pl. a saroktól 5 m távolságot kell hagyni, vagy csak az út menetirány szerinti oldalán, orral menetirány felé szabad parkolni. Bár ezeket néha lehetetlen a zsúfolt, kicsi utcákon betartani, és a környékbeli közterületesek, rendőrök általában nem is foglalkoznak ilyen részletekkel, egy más településről az ünnep idejére „felvezényelt” rendőr bizony büntethet ezért – és fellebbezni nehezebb lesz, mint előre odafigyelni.

Ha nem szereted a zsúfoltságot, tömeget, akkor jó időzítéssel elkerülheted azt. A tűzijáték idején szinte biztos, hogy tele lesznek az utcák. Ezért ha olyan szerencsés vagy (ami azért Bel-Budán könnyen megeshet), hogy jól látod a saját házadból is az ünnep szó szerinti fénypontját, akkor használd ki a lehetőséget. A többi rendezvényt érdemes az ünnep előtti napon, augusztus 19.-én látogatni, amikor még nincs hatalmas tömeg, de már kint vannak az árusok, és folyamatosak a koncertek.

Te melyik programot választanád?

Én biztos, hogy végigjárom az Ízek utcáját. Az Ország tortáját is itt lehet majd először megkóstolni, és biztos, hogy fogok belőle vinni idős rokonoknak, akik olyan hálásak szoktak lenni ezért a figyelmességért. Még az is lehet, hogy megkóstoljuk Magyarország leghosszabb egybesütött rétesét. Keresztes Ildikó koncertjére biztos kimegyek, és szívesen meghallgatnám Ferenczi Györgyöt a Rackajammel. Tavaly nagyon jó volt Mókus és a Fabula Rasa is, kíváncsi vagyok, idén is tudnak-e hasonlóan jó hangulatot teremteni. A gyerekeket biztos leköti a klasszikus Vitéz László bábelőadás és a sok repülő a Duna felett, de nagyobbik fiamnak a Hot Jazz Band is kedvence. Ajánlom a kutyasimogatót is, ez egy kedves program, és ha valakinek fél a gyermeke a kutyáktól, ez egy nagyszerű alkalom az ismerkedésre, gátlások oldására.

2012 augusztus 20 programok

A hivatalos rendezvényeket nehezen bírom, de most azért érdemes megemlíteni, hogy a hagyományos kenyéráldásnak külön helyi vonatkozása is van, mivel az idei esztendő Szent István napi kenyerét a Szilágyi Dezső téri Református Egyházközösség Templomának vezető lelkésze, Illés Dávid áldja meg.

Idén több jótékonysági vonatkozása is van a környéken a rendezvényeknek. Érdemes ezeket is észben tartani, segítsünk egymásnak, ahol lehet. Véradásra lesz lehetőség a Csalogány utca – Fő utca sarkán. Fontos, hogy a véradáshoz vigyük magunkkal a személyi igazolványt, lakcímkártyát és a TAJ kártyát! Augusztus 20.-án pedig jótékonysági kívánságműsort szervez a rakpartokon a Petőfi Rádió. A már említett kutyasimogató is egyesületi program, ahol kutyák örökbefogadását is lehet segíteni. Az Ízek utcáján minden elfogyasztott falattal a Minden Gyerek Lakjon Jól! Alapítványt támogathatod. Látogass el ezekre a helyszínekre is, segíts, hogy mások is segíthessenek.

És végül, hogy segítsek, a részletes programokat ide kattintva találod meg.

A parkolás rendjéről, lezárásokról is ezen az oldalon olvashatsz részletesen, segítségképpen azért íme, egy térkép itt is.

útlezárások augusztus 20.

4 Comments on “Ünnepi apróságok”

  1. Kicsit irigykedve olvasom a cikkedet az augusztusi ünnepekről. Egyrészt azért, mert ott lakhatsz a központban, másrészt pedig azért, mert vannak sokan, akik a saját házukból láthatják az ünnep szó szerinti fénypontját.
    Mi mindezt a tv-ben látjuk.
    Valamikor a nyolcvanas években azért eljutottunk Budapestre erre az ünnepre, egy hétig laktunk a Balzac utcában. Bejártuk Budapest nevezetességeit. A dunaparton ülve néztük a repülőbemutatót, az ejtőernyősöket, a tüzijátékot. Felejthetetlen élmény volt. Sok fényfépet is csináltunk, de mind fekete – fehér. 🙂 🙁
    Sajnos most sem jutunk el, csak a tv jóvoltából és a ti beszámolóitok alapján veszünk részt az ünnepségeken. Remélem beszámolsz az élményeidről az ünnepek után is.
    Jó szórakozást kívánok Nektek Dél-Szlovákiából Anna

  2. Kedves Anna! Remélem, jársz még erre felénk, talán megint egy szép ünnep idején! 🙂

Comments are closed.