Babázás melegben – 5 tipp túléléshez, ha nagy a hőség

Itt a nyár, itt a kánikula… hét végén kiürülnek az utcák, megüresednek a parkolóhelyek, aki teheti, elutazik a városból. És aki nem teheti meg?

  • Nem is kellene talán leírnom, hogy a legforróbb és a legerősebb UV-sugárzással jellemezhető órákban, azaz 10-15 óra között, ha tehetjük, ne menjünk kisbabánkkal az utcára. Ha megtehetjük, a kora reggeli órákban és estefelé menjünk sétálni tipegőnkkel.
  • A gyerekek bőre különösen érzékeny. A felnőttek bőréhez képest egy újszülött bőrre 11-szer vékonyabb, a megfelelő pigmentáció is csak az első két életév során alakul ki, így a fényvédelem kérdése is fokozott figyelmet igényel. Nem mindegy tehát az sem, milyen típusú naptejet választunk, mert a felnőtteknek szánt, pigmentációt segítő naptejek jelen esetben hatástalanok lehetnek, válasszunk inkább fizikai fényvédelmet biztosító naptejet.  A gyermeket öltöztessük szellős, hosszú ujjú ruhába, fejére tegyünk sapkát, kalapot.
  • baba kendőben dúla RékaHordozott babák számára a meleg ugyanolyan megterhelő, mint babakocsis társaik számára. Hordozókendővel részesítsük előnyben az egyrétegű kötéseket pl. kenguru-kötés elöl hordozáshoz, batyu-kötés hátul hordozáshoz. Kellemesen szellős hordozó ilyenkor a karikás kendő is.  Ha babakocsival indulunk sétálni, a babakocsi árnyékolásáról se feledkezzünk meg.
  • Mindig legyen nálunk víz. Igény szerint szoptatott babák esetén az eső életévben folyadék bevitelre általában elég az édesanya teje, de ne csodálkozzunk, ha gyermekünk pár percenként újra és újra mellre kéredzkedik! Figyeljük a gyermek kutacsát, ha horpadni kezd, azonnal meg kell itatni, szoptatni. Kicsi gyerekeknél nagy melegben gyakori a hőemelkedés. Ebben az esetben is általában elég a gyermeket megitatni.
  • Melegkiütés ellen a leghatékonyabb védekezés a gyakori zuhanyozás, fürdés.  Igyekezzünk nem túlöltöztetni a babát, amennyit csak lehet, legyen pelenka nélkül. Ne keseredjünk el tőle, ha lakásunk az ezer tó és folyó országává válik, a gyakori felmosás is remekül hűti a környezetet.

Végezetül már csak egyetlen tanáccsal szolgálhatok: tartsunk ki. Hamarosan jön a lehűlés, nem sokára új kihívásokkal, új kérdésekkel itt az ősz.

Szerző: Lepesi-Benkő Réka
hordozási tanácsadó, dúla
feherlo.com

 

2 Comments on “Babázás melegben – 5 tipp túléléshez, ha nagy a hőség”

Comments are closed.