Hűsölő helyek

Kánikula idején érzékelhetően kiürül Bel-Buda – legalábbis hétvégére. Jól láthatóan kevesebb az autó, az utcán sétálgató emberek pedig szinte kizárólag kalapot, napszemüveget és fényképezőgépet viselnek, további különös ismertető jegyük, hogy nem beszélnek magyarul. Aki teheti, tehát elmenekül, és átadja a helyét a turistáknak.

De mit tegyen az, aki nem tud, nem akar elmenni? Hol hűsöljünk?

  1. Irány a parkok, játszóterek! Szerencsére gyönyörűen felújított parkokból nincs hiány, és a játszóterek mindegyikén található ivóvíz. A Vérmezőn fitnesz gépek is várják a látogatókat, a Szitakötő játszó felett pedig akár napozni is lehet. Kutak, csobogók, árnyas fák akadnak bőven a hűsöléshez.
  2. Szálljunk buszra, és nézzünk körül a hűvös budai hegyekben! A fák alatt, a hegyekben mindig enyhébb az idő. A 11-es busszal, libegővel, fogaskerekűvel gyorsan ott lehetünk, és biztos a lehűlés. Nézzünk szét a felújított Erzsébet-kilátóról, vagy az Árpád-kilátó tetejéről.
  3. A környéken különösen sok a barlang, ahol garantáltan egyenletes hőfok vár. Bizony, még pulcsit is kell vinni egy-egy barlanglátogatásra. Irány tehát a Pálvölgyi-barlang, vagy a Szemlő-hegyi – ez utóbbi még babakocsival is látogatható. Ráadásul a barlangok klímája az allergiásoknak is enyhülést hoz.
  4. Menjünk fürdőbe, uszodába! A kerületben és környékén sok-sok jó fürdő található. Talán nem a gőzbe vágyik ilyenkor az ember, de a vízben könnyen le lehet hűteni magunkat.
  5. Szálljunk hajóra – a Dunán mindig fúj a szél, és most népszerű a régóta járó, de megújult menetrenddel közlekedő hajójárat. Északi irányban a Római-part hűvös kiskocsmái, dél felé a Lágymányosi-öböl parkja kínál jó programot akár hőségben is.

Akárhogy is, készítsünk néhány fényképet! Emlékszik még valaki arra, hogy télen hogy szidtuk a rendkívüli hideget? Ha most télen is vacogni fog a fogunk, jó lesz majd visszanézni a nyári képeket, és feltölteni magunkat az emlékekből.

Bel-Buda,árnyas helyek hőségben

3 Comments on “Hűsölő helyek”

  1. Köszönöm! Csomagolom is a váltás ruhát, hadd sarazzanak a gyerekek, és irány a játszótér! 🙂

Comments are closed.