Ez gáz… vezeték? Avagy közlekedés a budai alsó rakparton

Bevallom, nem nézem minden nap a BKK vagy a Fővinform honlapját. A számítógépen dolgozom, vagy a barátaimmal tartom a kapcsolatot. A TV-ben már rég nincsenek közlekedési hírek, vagy ha mégis, akkor olyan időben, amikor én eszem/iszom/dolgozok/alszom. Ha beülök az autóba, feltételezem, hogy A pontból B pontba el tudok jutni, és ha ezt érinti valami változás, azt időben és térben tudatják velem.

Nos, sajnos, ez nem így van.

budai alsó rakpart gázvezeték építés
Panoráma Budáról Pestre

Így történt, hogy egy szép napon, amikor hazafelé igyekeztem, egy kis városnézéssel voltam kénytelen kombinálni a megszokott útvonalat. A Rákóczi hídnál kényelmesen lekanyarodtam a budai alsó rakpartra. Hátul két gyerek, “igen, ott a Duna”, “igen, hajó is van”, “tudom, hogy szomjas vagy kicsim, semmi baj, mindjárt otthon leszünk”. Hiszen csak tíz perc, és már parkolhatok is a ház előtt. Pár méterrel a Halász utcai kihajtó előtt azonban szép, sárga tábla fogadott, amely szerint a feljárót lezárták. Így aztán kénytelen voltam elhajtani a Margit hídi felhajtóig. Onnan viszont nem lehet visszakanyarodni egyből, az első lehetőség a megfordulásra a Komjádi uszoda magasságában van. Hétköznap, este öt óra. Elég annyi, hogy tíz perc helyett bő fél óra volt, mire hazaértünk. A felső rakpart láthatóan jól járható volt, tehát ha nem kanyarodok le a Rákóczi hídnál, kényelmesen hazaérhettem volna. Ha lett volna egy tábla, amely jelzi, hogy innentől kezdve legközelebb csak a Margit hídnál lehetséges a felhajtás. Nem volt. Ehhez hasonlóan hiányzott a tábla a Petőfi hídnál is, tehát aki ott hajtott le, hasonlóan szép “városnéző körútra” kényszerült.

budai alsó rakpart lezárva
A figyelmeztető tábla – időben?

A problémát azóta sajátságos módon orvosolták – vagy legalábbis a munkálatok olyan fázisba kerültek, hogy a fenti hibát többé véletlenül se követhessem el. A két lehajtót a Rákóczi hídnál és a Petőfi hídnál ugyanis lezárták. Így hasonlóan már nem járhat pórul senki. Mi, bel-budai polgárok viszont “élvezhetjük” a lezárás további örömeit, a megnövekedett forgalmat a budai felső rakparton, a dugókat a Clark Ádám tér környékén. A jó hír, hogy kisfiam nagy dömper- és markoló rajongó, így július végéig tudom, hogy merre kanyarodjunk jövet-menet, ha munkagépeket szeretnénk nézni.

Aki pedig hozzám hasonlóan nem olvassa a BKK honlapját, de a Bel-Budai Híreket igen, annak a segítség:

* Előre láthatólag július 30-ig tartanak a gázvezeték építési munkálatok

* A Halász utcából lehet délre és északra is közlekedni a budai alsó rakparton

* Déli irányban elképzelhető forgalom lassítás, sebességkorlátozás

* Aki viszont Dél-Budáról jön a centrum felé, az csak a felső rakparton közlekedhet

* Visszatérni a budai alsó rakpartra a Halász utcánál vagy a Margit hídnál lehet, ha északra tartunk

* Hétvégén és éjszaka viszont elképzelhető, hogy TELJESEN lezárják a budai alsó rakpartot a Rákóczi- és a Petőfi híd között

Számomra egy biztos: még legalább egy hétig jobb, ha kerülöm a budai alsó rakpartot, vagy ha mégis arra mennék, kalandvágyó énemet veszem elő inkább.

gázvezeték építési munkák bkk tájékoztató térkép

 

2 Comments on “Ez gáz… vezeték? Avagy közlekedés a budai alsó rakparton”

  1. Jé, ezt a környéket pont ismerem, autóval is sokat jártam erre mindkét irányból, meg gyalogosan is imádok itt andalogni.
    De ezt a táblát, ezt a sárgát én tutira biztos, hogy figyelmen kívül hagytam volna, pedig hát szoktam figyelni :O.

    Nagyon hasznos cikk! :))

Comments are closed.